Voetaandoeningen

Voetaandoeningen… maakt het werk van de pedicure interessant…

  • Eeltvorming

Eelt is een natuurlijke beschermlaag. Het is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Maar als de druk te veel wordt of continu op dezelfde plek is, ontstaat er overtollig eelt en dat kan aanleiding geven tot vervelende klachten. De zogenaamde ‘drukpunten’ bevinden zich voornamelijk onder de bal van de voet en onder de hiel. Er kan ook eelt ontstaan door drukplekken in de schoenen aan de zijkanten van de voet of bovenop de tenen. Dit kan ook gepaard gaan met likdoorns.

  • Likdoorns

Een likdoorn wordt ook wel een ‘eksteroog’ genoemd. Het is sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen en heeft geen wortel. Het groeit in een kegelvorm met de punt naar binnen. Door deze kegelvorm doet de likdoorn pijn als je erop drukt of als de schoen erop drukt. Er moet altijd naar de oorzaak gekeken worden waarom een likdoorn ontstaat, anders komt hij gewoon weer terug.

  • Kloven

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuring van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. Droge kloven aan de hiel zijn vaak de oorzaak van een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door voortdurende belasting kunnen kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden.

  • Ingegroeide teennagels

Ingroeiende teennagels zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste oorzaak van het ontstaan van ingroeiende teennagels is de druk op de (meestal) grote tenen door slecht passende schoenen. Of door het verkeerd knippen (te kort) van de nagels. Het kan ook komen van een weke nagelomgeving door transpiratie of door veel baden.

  • Schimmelnagels

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen, zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Het komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Risicogroepen zoals diabetici hebben vaak last van schimmelnagels.

  • Voetschimmel

Huidschimmel aan de voet wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Heel veel mensen hebben hier last van. Het is te herkennen aan jeuk op en tussen de tenen. Het begint meestal met blaasjes en door het krabben gaat de huid kapot, waardoor het zeer snel verspreidt. Het is namelijk erg besmettelijk. Tussen de tenen kan ook een witte waas ontstaan of de huid barst (soms tot bloedens toe) open.

  • Voetwratten

Een gewone voetwrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid. Door het lichaamsgewicht op de voet is een wrat onder de voetzool plat. Ze worden veroorzaakt door een virusinfectie. Een wrat herken je doordat het pijnlijk is bij zijdelingse druk. Ze zijn zeer besmettelijk en kunnen het beste behandeld worden door de huisarts. De eeltvorming die vaak eromheen ontstaat kan door mij als pedicure worden weggehaald.